Voeding
Wereldwijd wordt er bij een groot deel van de bevolking een (onnodig) tekort aan vitamine D vastgesteld. Daarom is er steeds meer aandacht om via de voeding en een aanvullend vitamine D supplement voldoende vitamine D binnen te krijgen.
Vitamine D is een hormoon dat wordt aangemaakt in onze huid. Vitamine D wordt opgeslagen in ons vetweefsel en wordt vrijgemaakt vanuit onze nieren en lever. In samenwerking met calcium, zorgt vitamine D voor sterke botten, sterk afweersysteem en juiste spierwerking.
20% van de hoeveelheid vitamine D halen we uit onze voeding, waaronder zalm en makreel en 80% van de hoeveelheid vitamine D krijgen we binnen via uv-licht, de zon. Volgens grootschalig onderzoek krijgen wij in Nederland in de maanden oktober t/m maart te weinig vitamine D binnen vanwege het gebrek aan uv-licht, de zon. Om die reden raden wij als diëtist aan om de maanden oktober t/m maart een vitamine D supplement te gebruiken.
Mijn advies als diëtist is om te kiezen voor een supplement met een inhoud van 20 microgram. En mocht je twijfelen over je vitamine D status, kun je altijd je huisarts raadplegen.