Voeding en klachten aan het spijsverteringsstelsel 

 

 

Herken je deze klachten?

  • Buikpijn?
  • Opgeblazen gevoel?
  • Misselijkheid?
  • Branderig gevoel maagstreek?
  • Diarree of verstopping?
  • Verstoord ontlastingspatroon?
  • Last van winderigheid?
  • Vermoeidheid of duizeligheid?
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies?
  • Moeilijk te verdragen producten?
  • Botontkalking?

Een op de acht Nederlanders heeft regelmatig dit soort klachten. Dat is ook niet verwonderlijk. Alles wat je eet en drinkt, passeert je spijsverteringsstelsel.

Bij de behandeling van klachten van het spijsverteringsstelsel is voeding dan ook een heel belangrijke factor. Voeding kan klachten veroorzaken of verergeren. Daarbij geldt: het ene lichaam is het andere niet, en waar de een goed op reageert, kan bij de ander klachten geven.

Wat doen je maag, lever en darmen eigenlijk?


Wat doet je maag?

De maag bestaat uit te twee delen, een bovenste deel en onderste deel. Het bovenste deel voegt sappen aan de voeding toe en het onderste deel kneedt, mixt en maalt voeding. Bij het zien, ruiken en kauwen van voedsel komt de spijsvertering op gang. In de maag worden eiwitten bewerkt met behulp van het zure maagsap. Een gemiddelde maaltijd blijft drie uur in de maag en gaat vervolgens in kleine brokken naar de dunne darm. Een grote maaltijd en stress vertragen de maagontlediging. Bij het dumpingsyndroom, bij een overgevoelige maag en bij zuurbranden is deze maagontlediging verstoord. Dit kan resulteren in de klachten die bovenaan staan omschreven. Een persoonlijk voedingsadvies kan de klachten helpen verminderen of verdwijnen.

Wat doet je lever? 

De lever regelt tal van processen, waaronder het maken van belangrijke (voeding)stoffen en ontgiften van schadelijke stoffen. 
In de lever worden koolhydraten, eiwitten en vetten opgeslagen en worden koolhydraten, eiwitten en vetten omgezet in bruikbare energie. 
Naast deze functies maakt de lever cholesterol, vitamine A en gal aan. Verder  is de lever een opslag- en verwerkingsplek voor verschillende hormonen, vitaminen en mineralen. Al deze processen zijn nodig voor een gezond lichaam.
Levercirrose, leververvetting en hepatitis zijn aandoeningen in de lever. Ze kunnen de bovengenoemde klachten geven. Een persoonlijk voedingsadvies kan de klachten helpen verminderen of verdwijnen.

Wat doet de dunne darm?

De dunne darm bestaat uit drie delen. In het eerste deel zorgen sappen en enzymen voor de start van de vertering en opname van koolhydraten, eiwitten, vetten,vitaminen en mineralen. 
In het tweede deel van de dunne darm worden water en elektrolyten aan het voedsel toegevoegd om de koolhydraten, eiwitten en vetten stapsgewijs af te breken en op te nemen. In dit gedeelte van de dunne darm vindt de meeste opname van voedingsstoffen plaats.
In het laatste gedeelte van de dunne darm wordt de rest van de voedingsstoffen opgenomen. Alleen in het laatste deel van de dunne darm kan vitamine B12 worden opgenomen. Een gemiddelde maaltijd blijft drie tot acht uur in de dunne darm, dit is afhankelijk van de samenstelling van de maaltijd, stress en lichamelijk inspanning.
Coeliakie, ziekte van Crohn en lactose-intolerantie zijn aandoeningen van de dunne darm.
Ze kunnen de bovengenoemde klachten geven. Een persoonlijk voedingsadvies kan de klachten helpen verminderen of verdwijnen.

Wat doet de dikke darm?

Onverteerbare voedselresten komen in de dikke darm terecht, waar ze worden bewerkt door bacteriën. Eerst wordt er vocht en zout uit het
voedsel onttrokken, wat bijdraagt aan een goede ontlasting. In de dikke darm bevinden zich goede en slecht bacteriën, ook wel darmflora genoemd. De darmflora zorgt voor de verwerking van onverteerbare voedselresten (vezels) en is verantwoordelijk voor de opname van vitamine K.
Verstopping, het Prikkelbaar Darmsyndroom (PDS) en chronische darmontsteking zijn aandoeningen in de dikke darm. Ze kunnen de bovengenoemde klachten geven. Een persoonlijk voedingsadvies kan de klachten helpen verminderen of verdwijnen

“Jan-Henk heeft mij goed begeleid tijdens het FODMAP-beperkte dieet wat ik moest volgen in verband met mijn darmklachten. Naast de gesprekken belde en mailde hij mij over de voortgang. Daarnaast schakelde hij andere gezondheidsprofessionals in wanneer dat nodig was.”
 

Oorzaken spijsverteringsaandoeningen

  • een ongezond voedingspatroon (bijvoorbeeld: te weinig vezels)
  • een inactieve leefstijl
  • stress
  • alcohol
  • bestraling

Vezeltest

Voldoende vezels maken deel uit van een gezond voedingspatroon. Hoe is het met jouw vezelinname gesteld? Doe hier de vezeltest.

Vochtinname

Vezels werken als een soort spons, omdat ze vocht aantrekken. Dagelijks minimaal 1500 ml vocht drinken past binnen een gezond voedingspatroon. Water, thee en melk zijn hier voorbeelden van.

Verantwoorde keuzes maken, hoe je dat?

Er gaat bijna geen dag voorbij of er wordt gesproken en geschreven over voeding. Daarbij spreekt de ene bron de andere bron soms tegen. De wetenschap staat niet stil en er valt over voeding nog een hoop te ontdekken. Als je in de supermarkt staat, is het moeilijk om te weten wat wel en niet goed voor je is. En je moet wel kunnen blijven genieten, toch? Diëtistenpraktijk Slotman helpt je om keuzes te maken die passen bij jou en jouw lichaam. Door goed te luisteren, zich te verplaatsen in jouw situatie en samen realistische doelen te stellen, helpen we jou je leefstijl te veranderen. 

Kijk voor meer informatie over spijsvertering en aandoeningen op de website van de Maag Lever Darm Stichting.