Coeliakie / gluten intolerantie 

De binnenkant van de dunne darm is bedekt met een slijmvlies. Dit slijmvlies is bedekt met vingervormige uitsteeksels, ook wel darmvlokken genoemd. Deze vlokken zorgen voor de opname van voedingstoffen, die vervolgens naar het bloed worden vervoerd. Door genetische en/of omgevingsfactoren kunnen de darmvlokken beschadigd raken. Hierdoor worden voedingstoffen niet goed opgenomen, waardoor er een tekort ontstaat. 

Darmvlokken kunnen beschadigd raken door het eten van gluten. Gluten zijn eiwitten die zitten in; tarwe, spelt, gerst, rogge en kamut. Daarnaast is in Nederland vaak de haver besmet met tarwe. Wanneer de dunne darm geen gluten verdraagt kan er sprake zijn van gluten intolerantie, ook wel Coeliakie genoemd.

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen het eigen lichaam bij het eten van gluten. Hierdoor ontstaan ontstekingen in de dunne darm. Deze ontstekingen zorgen voor een beschadiging van de dunne darm die herkenbare en/of onherkenbare klachten veroorzaken. 

Herkenbare klachten die wijzen op Coeliakie:

  • Diarree
  • Opgezette buik
  • Plakkerige ontlasting
  • Buikpijn
  • Gewichtsverlies

    Niet te herkennen klachten bij Coeliakie: 

    • Vermoeidheid
    • Bloedarmoede
    • Botontkalking
    • Onvruchtbaarheid
    • Algehele malaise

    Maak hier een afspraak wanneer er sprake hierboven omschreven klachten.

    Hoe weet ik of ik Coeliakie heb en wat kan ik er aan doen?

    Wanneer bovenstaande klachten optreden na het eten van gluten kan er sprake zijn van een gluten intolerantie.
    De huisarts kan dit bevestigen door: 

    • Bloed laten prikken 
    • Inwendig darmonderzoek in de vorm van een endoscopie of gastroscopie
    • Biopsie dunne darm

    Wanneer uit de één van de hierboven onderzoeken is vastgesteld dat er wel sprake is van Coeliakie kan de diëtist begeleiden bij een volwaardige voeding bij Coeliakie. 

    Wanneer uit één of meerdere van de hierboven onderzoeken blijkt dat er geen is van Coeliakie, maar iemand klachten blijft houden kan de diëtist je helpen om te onderzoeken wat de oorzaken van de klachten zijn. 

    Uit praktijkervaringen van Dietistenpraktijk Slotman en de laatste onderzoeken is gebleken dat iemand gevoelig kan zijn voor gluten is, terwijl de onderzoeken niks uitwezen. 

    Klik hier voor meer informatie