De traditionele oliebol zo ongezond!?

Gepost op 30 december 2017 door Jan-Henk Slotman

De traditionele oliebol zo ongezond!?

Is onze traditionele oliebol nou echt zo ongezond?!

Van oudsher bestaat een oliebol uit; bloem, melk, ei, zout, gist en een beetje suiker & eventueel rozijnen of appel. Niks mis mee, aangezien deze ingrediënten nagenoeg ook voorkomen in een boterham. Wanneer je hem gaat frituren zit daar het venijn van de extra calorieën in. De extra calorieën die de bol opzuigt door het frituren in plantaardige olie is afhankelijk van de beslagsamenstelling, olietemperatuur & bereidingsduur. Een gemiddelde oliebol van 100 gram zonder rozijnen bevat: 250 kcal, waarvan 130 kcal  koolhydraten, 13 kcal verzadigd vet, 69 kcal onverzadigd vet en 38 kcal eiwitten.

Als je daarnaast kijkt naar een appelbeignet en appelflap bevat een gemiddeld appelbeignet van 100 gram bevat 267 kcal, waarvan 70 kcal koolhydraten, 185 kcal vet en 12 kcal eiwitten.

Een gemiddeld appelflap van 100 gram daarentegen bevat 360 kcal, waarvan 140 gram koolhydraten, 200 kcal vet en 20 kcal eiwitten.

Omdat het één keer in het jaar is kun je een oliebol prima als tussendoortje eten!